Parhaat ravintolat suomalaisissa hotelleissa

Mikä tekee ravintolasta hyvän? Ruoka, hintataso, sijainti? Jokainen arvottaa asioita omalla tavallaan, onhan olemassa sanonta, jonka mukaan toisen romu on toisen aarre. Suomesta löytyy tänä päivänä erinomaisia ravintoloita, elintason kasvun myötä kiinnostus hyvään ruokaan on kasvanut. Kiinnostusta hyvään ruokaan kuvastavat myös television lukuisat ruokaohjelmat, joista saattaa saada hyviä vinkkejä kotiruuan laittoon. Myös suomalaisten lisääntynyt matkailu ja rajojen avautuminen ovat avanneet mahdollisuuksia tasokkaille ravintolakokemuksille, sillä ihmiset uskaltavat myös kokeilla enemmän.

On kuitenkin olemassa hotelliravintoloita, jotka mielletään yleensä hyviksi. Esimerkkinä tästä on legendaarinen Kämp, jossa ovat majoittuneet niin Mannerheim kuin Liittoutuneiden valvontakomissio. Kämp kuuluukin sarjaan parhaimmat luksushotellit Suomessa.

Savoy Ravintola

Perinteinen ravintola Savoy on säilyttänyt suosionsa vuosikymmenten saatossa. Se avasi ovensa vuonna 1937. Savoyssa on jo alusta lähtien panostettu laatuun ja palvelutasoon, lisäksi ravintolaa leimaa tietty ajattomuus. Sijainti Helsingin kattojen yllä on myös eräs sen valteista. Suomen Marsalkka Mannerheim oli kantavieras Ravintola Savoyssa. Salissa on edelleen herran kulmapöytä paikallaan, joten hänen muistoaan kunnioitetaan edelleen. Savoyn sisustuksen suunnitteli Alvar Aalto ja hänen vaimonsa Aino Aalto. Sinne on myös alun perin suunniteltu hyvin suosittu Aalto-maljakko, joka oli työnimeltään ”Eskimonaisen nahkapöksyt”.

Savoyn menu on suunniteltu niin, että jokainen ruokailuhetki on pieni juhla. Tarjolla on luomua ja lähiruokaa maustettuina ravintolan itse kasvattamilla yrteillä. Menussa on myös edelleen Mannerheimin lanseeraama vorschmack eli lihapata, joka on maustettu valkosipulilla ja sillillä.

Hotel Kämp

Hotel Kämpin historia ulottuu jo 130 vuoden taakse. Sen perusti Carl Kämp vuonna 1887, ja siitä muodostui heti suosittu suomalaisen eliitin kohtauspaikka. Siellä ovat aikaansa viettäneet monet maamme kulttuurin merkkihenkilöt, kuten Jean Sibelius, Akseli Gallen-Kallela ja Juhani Aho. Myös Suomen Marsalkka Mannerheim vietti Kämpissä pitkiä aikoja – muun muassa koko kesän vuonna 1919.

Paikka sijaitsee Pohjois-Esplanadin ja Kluuvikadun kulmassa, ja sen rakennuksen suunnitteli arkkitehti Theodor Höijer. Muita hänen luomuksiaan on muun muassa Ateneumin taidemuseo. Hotellissa on useampia ravintolatiloja, kun taas lounasruokailuun on erikoistunut Brasserie Kämp. Siellä tarjoillaan myöskin tunnettu sunnuntaibrunssi, jossa on tarjolla moninaisia herkkuja jokaiseen makuun. Kämp on tunnettu erinomaisesta ruuasta, hyvästä palvelusta ja klassisen viihtyisästä ympäristöstä.

Ravintola Juuri

2000-luvun alussa perustettu ravintola Juuri on idealtaan tasokasta kotimaista ruokaa tarjoileva ravintola. Se tarjoilee paikallisista herkuista valmistettua maukasta suomalaista ruokaa edullisesti. Juuri on tehnyt paikallista ruokaa tunnetuksi ja onnistunutkin siinä varsin hyvin. Se on ollut kymmenen parhaimman ravintolan listalla ja huolehtinut monien yleisötapahtumien muonituksesta, kuten esimerkiksi Helsingin Juhlaviikkojen huvilateltan tarjoilusta. Se edustaa ajattelua, että hyvän ruoan ei välttämättä tarvitse olla kallista, mikä on hyväksi sekä ravintolalle että asiakkaalle.

Ravintola Grön

Suomen parhaaksi ravintolaksi on rankattu vasta pari vuotta toiminnassa ollut ravintola Grön, joka sijaitsee Helsingin keskustassa. Se on valloittanut asiakkaiden sydämet tarjoilemalla hyvää, konstailematonta ja hyvin valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan rennossa ilmapiirissä. Perinteinen fine dining ei siis välttämättä ole se arvostetuin tapa nauttia ruokansa, mistä tämän ravintolan suosio kielii.

Erään toisen julkaisun mukaan kärkisijaa pitää Ravintola Ask, sekin Helsingissä. Erot ovat siis hiuksen hienoja, ja kenties riippuvaisia siitä, mitä kulloinkin painotetaan. Ravintola Olo on myös perinteisesti sijoittunut hyvin kilpailtaessa ykkösravintolan tittelistä.